Na słodko lub na słono, tradycyjnie lub wykwintnie. Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych dań. Jak perfekcyjnie przejść 5 etapów tworzenia idealnych naleśników? I czy perfekcja dotyczy tylko składu?
1. Perfekcyjne ciasto na naleśniki
Nie spodziewaj się tu spisu dobrze znanych składników. Jeśli jesteś fanem kulinariów, znasz je zapewne na pamięć: „szklanka mąki, szklanka mleka, 2 jajka i ¾ szklanki wody, szczypta soli, łyżka masła”. Rzecz w tym, że o jakości idealnego ciasta naleśnikowego przesądza zazwyczaj intuicyjne wyczucie proporcji. Coś, co nasze mamy i babcie określają enigmatycznym sformułowaniem „na oko”. Wiemy też o konieczności dokładnego wymieszania lub miksowania słodkiej papki. Znamy popularne alternatywy dla bazowych elementów składu. Wodę kranową podmieniamy na mineralną, mąkę pszenną na jaglaną, gryczaną lub ryżową. Mleko krowie coraz chętniej zamieniamy na mleczko sojowe lub kokosowe. Miksujemy dodatki, eksperymentujemy ze smakami i aromatami. O kulinarnym mistrzostwie coraz częściej przesądza jednak nie skład, a wykonanie.
2. Perfekcyjna patelnia do naleśników
Przepis na naleśniki to nie wszystko! Równie ważny jest dobór odpowiedniego naczynia. Owszem, możesz je z powodzeniem smażyć na zwykłej patelni, ale zawsze pojawia się ryzyko przypalenia. Dobra patelnia naleśnikowa – nawet jeśli wciąż uważasz ją za luksus – to doskonałe, praktyczne rozwiązanie, jeśli naleśniki są stałym elementem Twojego menu. Kluczowe wyróżniki naczynia? Równomierne przewodzenie ciepła i niskie, lekko wyprofilowane ścianki. Pierwsza cecha gwarantuje jednolite zrumienienie ciasta, druga usprawnia przewracanie lub podrzucanie naleśnika. Opcja ekstra to powłoka całkowicie niwelująca przywieranie – takie rozwiązanie znajdziesz w naszych patelniach naleśnikowych. Są one wykonane z aluminium, które jest doskonałym przewodnikiem cieplnym: proces smażenia przebiega szybciej, a Ty oszczędzasz czas i energię. Długotrwałe „stanie nad patelnią” z naleśnikami? Możesz o tym zapomnieć!
3. Perfekcyjne przewracanie
Moment, w którym o jakości naleśnika decydują Twoje umiejętności. Wbrew pozorom wyczucie czasu, w którym ciasto należy obrócić na drugą stronę, nie zawsze się udaje. Każdy z nas ma na sumieniu przynajmniej kilka przypalonych naleśników. Tu ponownie kłania się opcja wyboru płaskiej patelni naleśnikowej. Naczynie o niskich ściankach znacznie ułatwi przewracanie ciasta, a dzięki nieprzywieralnej powłoce nie będziesz męczyć się z nerwowym odrywaniem jego kawałków od powierzchni.
4. Perfekcyjny farsz
Ile gustów, smaków i preferencji kulinarnych, tyle pomysłów na to, czym urozmaicić ciasto naleśnikowe. Dla jednych symbolem ideału są najprostsze, sprawdzone rozwiązania – od śmietany z jagodami po cienko pokrojone plastry jabłek lub brzoskwini. Innym naleśniki kojarzą się z zapiekanym farszem w stylu hiszpańskim (chorizo), meksykańskim (papryka, fasola, wieprzowina) lub skandynawskim (łosoś i suszone pomidory). Bardzo popularne stają się wersje naleśników z mąki gryczanej lub jaglanej. Danie możemy sobie osłodzić miodem (wersja rodzima) lub syropem klonowym (wersja kanadyjska). Posypać wiórkami kokosowymi, kruszoną czekoladą lub parmezanem. Niekończące się opcje dodatków to właśnie to, co w naleśnikach najbardziej kochamy!
5. Perfekcyjne… mycie patelni?
Na koniec zostawiamy zdecydowanie najbardziej wymagający etap, czyli mycie patelni. Niezbyt przyjemna czynność nie musi zawsze kojarzyć się z udręką. W naszej ofercie znajdziesz profesjonalne patelnie naleśnikowe z powłoką Lotan® o właściwościach nieprzywierających. Dzięki niej naczynie umyjesz w minimalnej ilości wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Możesz również szybko oczyścić patelnię papierowym ręcznikiem, oszczędzając wodę, detergenty i Twój cenny czas!
Perfekcyjne naleśniki w 5 krokach
Na słodko lub na słono, tradycyjnie lub wykwintnie. Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych dań. Jak perfekcyjnie przejść 5 etapów tworzenia idealnych naleśników? I czy perfekcja dotyczy tylko składu?
1. Perfekcyjne ciasto na naleśniki
Nie spodziewaj się tu spisu dobrze znanych składników. Jeśli jesteś fanem kulinariów, znasz je zapewne na pamięć: „szklanka mąki, szklanka mleka, 2 jajka i ¾ szklanki wody, szczypta soli, łyżka masła”. Rzecz w tym, że o jakości idealnego ciasta naleśnikowego przesądza zazwyczaj intuicyjne wyczucie proporcji. Coś, co nasze mamy i babcie określają enigmatycznym sformułowaniem „na oko”. Wiemy też o konieczności dokładnego wymieszania lub miksowania słodkiej papki. Znamy popularne alternatywy dla bazowych elementów składu. Wodę kranową podmieniamy na mineralną, mąkę pszenną na jaglaną, gryczaną lub ryżową. Mleko krowie coraz chętniej zamieniamy na mleczko sojowe lub kokosowe. Miksujemy dodatki, eksperymentujemy ze smakami i aromatami. O kulinarnym mistrzostwie coraz częściej przesądza jednak nie skład, a wykonanie.
2. Perfekcyjna patelnia do naleśników
Przepis na naleśniki to nie wszystko! Równie ważny jest dobór odpowiedniego naczynia. Owszem, możesz je z powodzeniem smażyć na zwykłej patelni, ale zawsze pojawia się ryzyko przypalenia. Dobra patelnia naleśnikowa – nawet jeśli wciąż uważasz ją za luksus – to doskonałe, praktyczne rozwiązanie, jeśli naleśniki są stałym elementem Twojego menu. Kluczowe wyróżniki naczynia? Równomierne przewodzenie ciepła i niskie, lekko wyprofilowane ścianki. Pierwsza cecha gwarantuje jednolite zrumienienie ciasta, druga usprawnia przewracanie lub podrzucanie naleśnika. Opcja ekstra to powłoka całkowicie niwelująca przywieranie – takie rozwiązanie znajdziesz w naszych patelniach naleśnikowych. Są one wykonane z aluminium, które jest doskonałym przewodnikiem cieplnym: proces smażenia przebiega szybciej, a Ty oszczędzasz czas i energię. Długotrwałe „stanie nad patelnią” z naleśnikami? Możesz o tym zapomnieć!
3. Perfekcyjne przewracanie
Moment, w którym o jakości naleśnika decydują Twoje umiejętności. Wbrew pozorom wyczucie czasu, w którym ciasto należy obrócić na drugą stronę, nie zawsze się udaje. Każdy z nas ma na sumieniu przynajmniej kilka przypalonych naleśników. Tu ponownie kłania się opcja wyboru płaskiej patelni naleśnikowej. Naczynie o niskich ściankach znacznie ułatwi przewracanie ciasta, a dzięki nieprzywieralnej powłoce nie będziesz męczyć się z nerwowym odrywaniem jego kawałków od powierzchni.
4. Perfekcyjny farsz
Ile gustów, smaków i preferencji kulinarnych, tyle pomysłów na to, czym urozmaicić ciasto naleśnikowe. Dla jednych symbolem ideału są najprostsze, sprawdzone rozwiązania – od śmietany z jagodami po cienko pokrojone plastry jabłek lub brzoskwini. Innym naleśniki kojarzą się z zapiekanym farszem w stylu hiszpańskim (chorizo), meksykańskim (papryka, fasola, wieprzowina) lub skandynawskim (łosoś i suszone pomidory). Bardzo popularne stają się wersje naleśników z mąki gryczanej lub jaglanej. Danie możemy sobie osłodzić miodem (wersja rodzima) lub syropem klonowym (wersja kanadyjska). Posypać wiórkami kokosowymi, kruszoną czekoladą lub parmezanem. Niekończące się opcje dodatków to właśnie to, co w naleśnikach najbardziej kochamy!
5. Perfekcyjne… mycie patelni?
Na koniec zostawiamy zdecydowanie najbardziej wymagający etap, czyli mycie patelni. Niezbyt przyjemna czynność nie musi zawsze kojarzyć się z udręką. W naszej ofercie znajdziesz profesjonalne patelnie naleśnikowe z powłoką Lotan® o właściwościach nieprzywierających. Dzięki niej naczynie umyjesz w minimalnej ilości wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Możesz również szybko oczyścić patelnię papierowym ręcznikiem, oszczędzając wodę, detergenty i Twój cenny czas!