Codzienna gonitwa nie zawsze daje czas na przemyślane dania obiadowe. Gdy liczy się każda minuta, wrzucamy “na ruszt” to, co mamy akurat pod ręką. Oto przepisy na obiad, które warto brać pod uwagę w kategorii „szybkie danie”.
1. Pomysł na szybki obiad w stylu “al dente”
Gdy doskwiera Ci chłód, obiad na bazie makaronu to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Kluczowe zalety: krótki czas gotowania makaronu i nieograniczone możliwości kompletowania dodatków. W zależności od Twoich kulinarnych preferencji – i aktualnego stanu domowej spiżarni – możesz postawić na:
„makaronową klasykę”, czyli tradycyjne, pyszne spaghetti z zielonym pesto, czosnkiem, bazylią i żółtym, tartym serem,
makaron penne z tuńczykiem i zielonymi lub czarnymi oliwkami, podsmażanymi razem z plasterkami czosnku oraz zestawem Twoich ulubionych ziół prowansalskich,
makaron ryżowy z zestawem smażonych warzyw – cukinią, marchewką, zielonym groszkiem, czerwoną papryką i czosnkiem; warzywa pokrojone w długie paski, całość smażona na jednej patelni, na niewielkiej ilości oleju sezamowego – ugotowany makaron dodaj pod koniec procesu smażenia.
Czosnek, biała cebula, cebulka zielona, natka pietruszki, parmezan, sezam, bazylia – to klasyka dodatków do dań makaronowych na szybko. Zadbaj, by nie zabrakło ich w Twojej kuchennej “bazie”.
2. Prosty pancake „na szybko”
Puszyste, pachnące naleśniki w stylu amerykańskim to danie śniadaniowe, które sprawdzi się też jako słodki, szybki obiad. Przygotowanie prostego ciasta naleśnikowego do pancake’ów – mąka pszenna, mleko, jajka, proszek do pieczenia, woda i szczypta soli – zajmuje zaledwie kilka minut. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to dokładne roztrzepanie jajek i przesianie mąki. Ważne, aby smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Usmażone placuszki podawaj z miodem i sezonowymi owocami – jagodami, truskawkami, plasterkami jabłek lub gruszek.
3. Quesadilla z serem i warzywami
Szybkie danie obiadowe do zapiekania w piekarniku lub smażenia na patelni. Tradycyjny farsz do tortilli składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki, kurczaka lub wieprzowiny, żółtego sera i przypraw. W praktyce pikantny wkład możesz komponować według własnego uznania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tortillę wyłożyć plasterkami warzyw, które akurat masz w lodówce, np. czerwoną papryką, pomidorami, awokado, cebulą, czosnkiem i zielonymi przyprawami. Nie zapomnij o dodaniu sera – idealnie, jeśli masz pod ręką mozzarellę, ale w daniu „na szybko” sprawdzi się też gouda lub Twój ulubiony ser w plasterkach. Całość podsmażasz po obydwu stronach.
4. Dania jednogarnkowe na parze
Chcesz połączyć opcje „pomysł na obiad szybki i zdrowy” beż żadnych kompromisów? To dobry wybór, ale będzie wymagać solidnego parowaru lub profesjonalnego zestawu do gotowania bez wody AMT. Błyskawiczne danie może składać się z dowolnego typu warzyw i delikatnego mięsa lub ryby. Przykładowa, prosta potrawa “na parze” to filet z dorsza i zestaw Twoich ulubionych warzyw, np. marchew, ziemniaki, brokuły lub kalafior, brukselka, zielony groszek. Ilość i typ przypraw – w zależności od Twoich preferencji. Składniki gotowane w parowarze nabiorą kruchości i miękkości, zachowując jednocześnie większość cennych witamin i minerałów.
5. Obiad wprost z patelni grillowej
Prosty typ dania obiadowego, tym razem w wersji mocno podsmażonej. Bazą błyskawicznego dania z grilla może być kurczak lub ryba: dorsz, mintaj, morszczuk, łosoś. W duecie z mięsem sprawdzą się m.in. grillowane ziemniaki i zestaw wybranych warzyw: cukinie, bakłażany, papryka, pieczarki, cebula. Do tego dowolne przyprawy, sosy i dodatki. Jeśli chcesz smażyć szybko – a najlepiej także bez dodatku oleju – weź pod uwagę zakup profesjonalnej patelni BBQ.
5 pomysłów na szybki obiad
Codzienna gonitwa nie zawsze daje czas na przemyślane dania obiadowe. Gdy liczy się każda minuta, wrzucamy “na ruszt” to, co mamy akurat pod ręką. Oto przepisy na obiad, które warto brać pod uwagę w kategorii „szybkie danie”.
1. Pomysł na szybki obiad w stylu “al dente”
Gdy doskwiera Ci chłód, obiad na bazie makaronu to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Kluczowe zalety: krótki czas gotowania makaronu i nieograniczone możliwości kompletowania dodatków. W zależności od Twoich kulinarnych preferencji – i aktualnego stanu domowej spiżarni – możesz postawić na:
Czosnek, biała cebula, cebulka zielona, natka pietruszki, parmezan, sezam, bazylia – to klasyka dodatków do dań makaronowych na szybko. Zadbaj, by nie zabrakło ich w Twojej kuchennej “bazie”.
2. Prosty pancake „na szybko”
Puszyste, pachnące naleśniki w stylu amerykańskim to danie śniadaniowe, które sprawdzi się też jako słodki, szybki obiad. Przygotowanie prostego ciasta naleśnikowego do pancake’ów – mąka pszenna, mleko, jajka, proszek do pieczenia, woda i szczypta soli – zajmuje zaledwie kilka minut. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to dokładne roztrzepanie jajek i przesianie mąki. Ważne, aby smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Usmażone placuszki podawaj z miodem i sezonowymi owocami – jagodami, truskawkami, plasterkami jabłek lub gruszek.
3. Quesadilla z serem i warzywami
Szybkie danie obiadowe do zapiekania w piekarniku lub smażenia na patelni. Tradycyjny farsz do tortilli składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki, kurczaka lub wieprzowiny, żółtego sera i przypraw. W praktyce pikantny wkład możesz komponować według własnego uznania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tortillę wyłożyć plasterkami warzyw, które akurat masz w lodówce, np. czerwoną papryką, pomidorami, awokado, cebulą, czosnkiem i zielonymi przyprawami. Nie zapomnij o dodaniu sera – idealnie, jeśli masz pod ręką mozzarellę, ale w daniu „na szybko” sprawdzi się też gouda lub Twój ulubiony ser w plasterkach. Całość podsmażasz po obydwu stronach.
4. Dania jednogarnkowe na parze
Chcesz połączyć opcje „pomysł na obiad szybki i zdrowy” beż żadnych kompromisów? To dobry wybór, ale będzie wymagać solidnego parowaru lub profesjonalnego zestawu do gotowania bez wody AMT. Błyskawiczne danie może składać się z dowolnego typu warzyw i delikatnego mięsa lub ryby. Przykładowa, prosta potrawa “na parze” to filet z dorsza i zestaw Twoich ulubionych warzyw, np. marchew, ziemniaki, brokuły lub kalafior, brukselka, zielony groszek. Ilość i typ przypraw – w zależności od Twoich preferencji. Składniki gotowane w parowarze nabiorą kruchości i miękkości, zachowując jednocześnie większość cennych witamin i minerałów.
5. Obiad wprost z patelni grillowej
Prosty typ dania obiadowego, tym razem w wersji mocno podsmażonej. Bazą błyskawicznego dania z grilla może być kurczak lub ryba: dorsz, mintaj, morszczuk, łosoś. W duecie z mięsem sprawdzą się m.in. grillowane ziemniaki i zestaw wybranych warzyw: cukinie, bakłażany, papryka, pieczarki, cebula. Do tego dowolne przyprawy, sosy i dodatki. Jeśli chcesz smażyć szybko – a najlepiej także bez dodatku oleju – weź pod uwagę zakup profesjonalnej patelni BBQ.