fbpx

Rozgrzewające posiłki na jesień i zimę

Rozgrzewające posiłki na jesień i zimę

Rozgrzewające posiłki na jesień i zimę

Sezon jesienno-zimowy to idealna pora, aby do naszego jadłospisu ponownie powróciły dania o właściwościach rozgrzewających. O jakie produkty uzupełnić domową spiżarnię? Jakich przypraw szukać?

Mówi się o rozgrzewających przyprawach, składnikach, warzywach o ostrym posmaku… Możemy nie wyobrażać sobie jesiennego menu bez parującego bigosu lub pikantnego curry, kremowej zupy z ostrą papryką lub warzyw gotowanych na parze. Czasem o właściwościach rozgrzewających przesądzi jeden, drobny dodatek: ząbek czosnku, papryczka chilli, imbir, kurkuma.

Jesienno-zimowe zapasy na chłodny sezon

Zamiast gotowych posiłków podpowiemy, o co uzupełnić jesienno-zimową listę zakupów, aby móc eksperymentować z szeroką gamą rozgrzewających posiłków:

  • papryczki chilli – topowa przyprawa z serii „rozgrzewających”, zawdzięczająca swoje właściwości wysokiej zawartości kapsaicyny; dodasz ją do gulaszu, możesz też łączyć z daniami mięsnymi i sosem
  • czosnek i cebula – królewski duet w polskiej tradycji kulinarnej; obecny szczególnie w daniach zimowych jako środek nie tyle rozgrzewający, co wręcz zapobiegawczy sezonowym chorobom; dodaj do dań z kaszami – uzyskasz ciepły, pożywny i wysoce sycący posiłek
  • pieprz cayenne – dla fanów ostrego posmaku, do dań mięsnych i rybnych oraz owoców morza
  • curry – kultowa, indyjska mieszanka ziół (nie mylmy z potrawą o tej samej nazwie) o pikantnym smaku; mieszanka kardamonu, kurkumy, pieprzu, cynamonu, imbiru, czosnku i kolendry odmieni smak dowolnego dania; dodawaj do zup, dań mięsnych i ryżowych
  • imbir – korzeń o charakterystycznym, słodkim, a jednocześnie intensywnie pikantnym smaku; kojarzony głównie z zimowymi herbatkami, doda pikantności daniom mięsnym m.in. z drobiu lub wieprzowiny
  • goździki i cynamon – nierozerwalny duet dodawany głównie do jesienno-zimowych wypieków, gotowanych gruszek i jabłek oraz napojów: herbat, soków i musów
  • kardamon – egzotyczna przyprawa, wchodząca w skład mieszanki curry, którą warto przetestować jako rozgrzewający dodatek do kawy.

To zaledwie kilka wybranych typów mocno rozgrzewających przypraw.

W co jeszcze warto się zaopatrzyć?

Na jesienno-zimowej liście zakupowej nie może także zabraknąć: różnego typu kasz (gryczana, jaglana), ryżu, białego grochu, soczewicy, kapusty, czerwonej papryki, miodu, musztardy (rosyjskiej, sarepskiej), chrzanu i czerwonej fasoli.
Jak utrzymać wysoką, jednolitą temperaturę naczynia?

To nieco inne podejście do tematu dań „rozgrzewających”. Po rozpoczęciu chłodnego sezonu liczymy także na to, że przygotowane potrawy możliwie długo utrzymają wysoką temperaturę. Taką opcję dają nam m.in. dania gotowane na parze lub smażone na patelniach z grubym dnem, takich jak patelnie AMT. Dzięki wykonaniu z aluminium błyskawicznie się nagrzewają i utrzymują jednolitą temperaturę na całej powierzchni naczynia, gwarantując perfekcyjny efekt równomiernego smażenia. Danie gotowe jest szybciej i dłużej zachowuje ciepło. Możesz je podawać w wersji gorącej, doprawiając do smaku pikantnymi przyprawami.

Życzymy smacznego!

ZOSTAW KOMENTARZ