Sezon zimowy to idealna okazja do przetestowania prostych, sycących dań jednogarnkowych. Oto kilka pomysłów na smaczne, aromatyczne dania z kategorii „w jednym garnku”.
1. „Kociołek drwala” z makaronem i kiełbaskami
Proste, szybkie danie na bazie makaronu, np. świderków (ok. 350 g), kiełbasy śląskiej, czerwonej papryki, pieczarek i zestawu przypraw. Posiekane pieczarki (ok. 300 g) i 1 cebulę pokrojoną w plasterki należy lekko podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną kiełbasę (200 g) i paprykę (1 duża, czerwona). Krótko podsmażamy. Do mieszanki wrzucamy makaron, całość zalewamy bulionem (ok. 450 g) doprawiając solą i pieprzem. Danie należy dusić na wolnym ogniu aż do wchłonięcia bulionu przez makaron. Można podawać ze świeżą natką pietruszki.
2. Duszona kasza jaglana z kurczakiem i marchewką
Bazą kolejnego, prostego i rozgrzewającego dania jednogarnkowego jest kasza jaglana (20-30 dkg) i mięso drobiowe (0,5 kg). Kurczaka należy pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na maśle dodając pieczarki (ok. 0,5 kg), 2 cebule i 1 marchew pokrojone w plasterki. Całość można doprawić solą, pieprzem i zestawem ulubionych ziół, np. majerankiem, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem. Danie należy dusić przez ok. 20 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną ,dodajemy kaszę – całość dusimy na małym ogniu do momentu wchłonięcia soków. Podajemy z koperkiem i natką pietruszki.
3. Casserole z udkami kurczaka, ziemniakami i fasolą
Tym razem tradycyjne danie zapiekane w piekarniku – bazą potrawy są zrumienione udka z kurczaka (4-5 małych sztuk). Mięso należy smażyć w żaroodpornym garnku na niewielkiej ilości oliwy i masła. Po obustronnym obsmażeniu udka odkładamy na talerz. Do naczynia wrzucamy 2 małe, czerwone cebule pokrojone w plasterki, 3 posiekane ząbki czosnku i 6-8 małych ziemniaków pokrojonych w duże kawałki. Całość podsmażamy. Po ok. 10 minutach zalewamy bulionem (150 ml), możemy doprawić bazylią, solą i pieprzem. Po zagotowaniu bulionu dokładamy obsmażone udka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 40-50 minut aż do zmiękczenia wszystkich składników. Danie można urozmaicić m.in. czarną fasolą z puszki lub dodatkiem pieczarek.
4. Dorsz ze szparagami na parze
Kolejne łatwe w wykonaniu danie jednogarnkowe – tym razem gotujemy na parze. Za bazę mogą posłużyć filety dorsza lub łososia – ryby należy uprzednio doprawić solą, pieprzem ziołowym, mieszanką ulubionych ziół prowansalskich i lekko skropić sokiem z cytryny. Przyprawione mięso można wstawić na krótko do lodówki. Szparagi należy umyć, oczyścić i odciąć końcówki. Młode ziemniaki (6-8 małych sztuk) kroimy na połówki, ale można je także pozostawić w całości. Składniki dania rozmieszczamy w parowarze zgodnie z szybkością gotowania – ziemniaki należy ułożyć na najniższym piętrze, rybę na środkowym, szparagi na najwyższym. Czas gotowania to ok. 20 minut, do zmięknięcia wszystkich składników. Podajemy z piórkami świeżego kopru.
5. Aromatyczny gulasz z dyni i soczewicy
Na koniec szybka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego gulaszu mięsnego. Na głębokiej patelni do duszenia należy zeszklić 1 dużą cebulę. Do zarumienionej cebulki dodajemy czerwoną paprykę (1 szt.) pokrojoną w kostkę, czerwoną soczewicę (ok. 1 szklanki) i zestaw przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kolendra. Po krótkim podsmażeniu należy dodać dynię (350 g) pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy danie 1 dużą łyżką koncentratu pomidorowego. Gulasz można także doprawić niewielką ilością mleka kokosowego.
5 pomysłów na dania jednogarnkowe
Sezon zimowy to idealna okazja do przetestowania prostych, sycących dań jednogarnkowych. Oto kilka pomysłów na smaczne, aromatyczne dania z kategorii „w jednym garnku”.
1. „Kociołek drwala” z makaronem i kiełbaskami
Proste, szybkie danie na bazie makaronu, np. świderków (ok. 350 g), kiełbasy śląskiej, czerwonej papryki, pieczarek i zestawu przypraw. Posiekane pieczarki (ok. 300 g) i 1 cebulę pokrojoną w plasterki należy lekko podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną kiełbasę (200 g) i paprykę (1 duża, czerwona). Krótko podsmażamy. Do mieszanki wrzucamy makaron, całość zalewamy bulionem (ok. 450 g) doprawiając solą i pieprzem. Danie należy dusić na wolnym ogniu aż do wchłonięcia bulionu przez makaron. Można podawać ze świeżą natką pietruszki.
2. Duszona kasza jaglana z kurczakiem i marchewką
Bazą kolejnego, prostego i rozgrzewającego dania jednogarnkowego jest kasza jaglana (20-30 dkg) i mięso drobiowe (0,5 kg). Kurczaka należy pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na maśle dodając pieczarki (ok. 0,5 kg), 2 cebule i 1 marchew pokrojone w plasterki. Całość można doprawić solą, pieprzem i zestawem ulubionych ziół, np. majerankiem, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem. Danie należy dusić przez ok. 20 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną ,dodajemy kaszę – całość dusimy na małym ogniu do momentu wchłonięcia soków. Podajemy z koperkiem i natką pietruszki.
3. Casserole z udkami kurczaka, ziemniakami i fasolą
Tym razem tradycyjne danie zapiekane w piekarniku – bazą potrawy są zrumienione udka z kurczaka (4-5 małych sztuk). Mięso należy smażyć w żaroodpornym garnku na niewielkiej ilości oliwy i masła. Po obustronnym obsmażeniu udka odkładamy na talerz. Do naczynia wrzucamy 2 małe, czerwone cebule pokrojone w plasterki, 3 posiekane ząbki czosnku i 6-8 małych ziemniaków pokrojonych w duże kawałki. Całość podsmażamy. Po ok. 10 minutach zalewamy bulionem (150 ml), możemy doprawić bazylią, solą i pieprzem. Po zagotowaniu bulionu dokładamy obsmażone udka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 40-50 minut aż do zmiękczenia wszystkich składników. Danie można urozmaicić m.in. czarną fasolą z puszki lub dodatkiem pieczarek.
4. Dorsz ze szparagami na parze
Kolejne łatwe w wykonaniu danie jednogarnkowe – tym razem gotujemy na parze. Za bazę mogą posłużyć filety dorsza lub łososia – ryby należy uprzednio doprawić solą, pieprzem ziołowym, mieszanką ulubionych ziół prowansalskich i lekko skropić sokiem z cytryny. Przyprawione mięso można wstawić na krótko do lodówki. Szparagi należy umyć, oczyścić i odciąć końcówki. Młode ziemniaki (6-8 małych sztuk) kroimy na połówki, ale można je także pozostawić w całości. Składniki dania rozmieszczamy w parowarze zgodnie z szybkością gotowania – ziemniaki należy ułożyć na najniższym piętrze, rybę na środkowym, szparagi na najwyższym. Czas gotowania to ok. 20 minut, do zmięknięcia wszystkich składników. Podajemy z piórkami świeżego kopru.
5. Aromatyczny gulasz z dyni i soczewicy
Na koniec szybka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego gulaszu mięsnego. Na głębokiej patelni do duszenia należy zeszklić 1 dużą cebulę. Do zarumienionej cebulki dodajemy czerwoną paprykę (1 szt.) pokrojoną w kostkę, czerwoną soczewicę (ok. 1 szklanki) i zestaw przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kolendra. Po krótkim podsmażeniu należy dodać dynię (350 g) pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy danie 1 dużą łyżką koncentratu pomidorowego. Gulasz można także doprawić niewielką ilością mleka kokosowego.
Smacznego!