Na miękko, na twardo, tradycyjnie lub w wersji ekskluzywnej. Jajko to składnik, którego nie może zabraknąć w pożywnym wiosennym śniadaniu. Podpowiadamy, jak je w prosty sposób urozmaicić.
1. Szakszuka
Pyszne, sycące danie o tunezyjskim rodowodzie, intensywnie pachnące egzotycznymi przyprawami. Do przygotowania szakszuki dla 2 osób będziesz potrzebować: 4 dużych jajek, 1 czerwonej i 1 zielonej papryki, 1 dużej cebuli, 1 puszki pomidorów (w sezonie – 2-3 świeże pomidory), oleju, papryki w proszku, czosnku, kminku, odrobiny chilli, soli i pieprzu do smaku.
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę. Po ok. 6-7 minutach dodaj przyprawy i pomidory z puszki. Gdy warzywa nabiorą miękkości, w sosie należy wydzielić niewielkie wgłębienia na wybicie jajek. Aromatyczne danie wymaga przykrycia pokrywką i krótkiego gotowania – aż do ścięcia się jajecznych białek. Potrawę podawaj posypaną świeżo posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Serwuj z chlebkiem pita lub bagietką.
2. Muffinki jajeczne
Danie, które można modyfikować w nieskończoną ilość wersji. Bazę potrawy stanowi masa jajeczna złożona z 4-10 jajek (w zależności od liczby i pojemności foremek) oraz kilku łyżek mleka, doprawiona solą i pieprzem. Wersja uproszczona wymaga jedynie skomponowania smacznych składników, którymi należy wyłożyć lekko naoliwioną foremkę i zalać masą.
Przykładowy wkład to np. plasterki wędzonego łososia, suszone pomidory i listki świeżego szpinaku. Całość należy doprawić solą i zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wersja nieco dłuższa – np. zestaw „cebulka + cukinia + czerwona papryka” – wymaga krótkiego podsmażenia składników. Muffinki jajeczne można podawać w wersji na ciepło lub lekko schłodzone.
3. Omurice
Japoński przysmak jajeczny wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjny omlet, ale jakość zdecydowanie wynagradza poświęcony czas. Kluczowym elementem potrawy jest gęsty farsz, złożony z gotowanego ryżu i podsmażonych kawałków mięsa oraz warzyw. Skład farszu można dowolnie modyfikować i doprawiać według własnego uznania.
Danie dla 2 osób będzie wymagać ok. 1-1,5 szklanki ryżu. W farszu można wykorzystać m.in. mięso z piersi kurczaka, pieczarki i białą cebulę. Zestaw należy pokroić w kostkę, doprawić i lekko podsmażyć, w razie konieczności zagęścić dodatkiem pomidorów z puszki. Gdy całość nabierze miękkości, wsyp ugotowany ryż. Z 3-4 dużych jajek i 2 łyżek mleka lub śmietany przygotuj masę jajeczną. Farsz należy nakładać na połowę objętości jajecznego „placka”, całość delikatnie przykryć i skleić boki. Omurice w wersji tradycyjnej polewamy gęstym ketchupem.
4. Jajka sadzone w gnieździe z cukinii
Warzywna odmiana tradycyjnego jajka sadzonego – smaczna i banalna w wykonaniu. Za foremkę na jajko posłuży cukinia pokrojona w grube plastry. Alternatywą jest przygotowanie warzywnego „gniazda”, wykonanego z długich pasków cukinii pokrojonej na tarce. Do cukiniowej „foremki” podsmażonej na oliwie z oliwek należy wbić jajko, dodać sól i pieprz. Ciekawym dodatkiem mogą być m.in. cienkie paski zielonej lub czerwonej papryki, plastry salami lub szynki i pomidorki koktajlowe. Całość można posypać startym parmezanem i świeżym szczypiorkiem.
5. Jajko w miseczce z bułki
Pyszne, jajeczne danie prosto z piekarnika, do przyrządzenia z dowolnych składników (idealne do wykorzystania tzw. “leftovers” – szynki, mięsa, sera). Z grubej bułki typu kajzerka należy odciąć wierzch i wydrążyć wnętrze. Dno „miseczki” natłuszczonej łyżką masła można wyłożyć plastrami szynki lub salami (alternatywa to np. łosoś wędzony), sera typu gouda, plasterkami świeżych lub suszonych pomidorów. Na tak przygotowane wnętrze wbijamy jajko, wsypujemy przyprawy (sól, pieprz, sproszkowana papryka czerwona) i starty ser żółty. Miseczki należy zapiekać przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
5 pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej
Na miękko, na twardo, tradycyjnie lub w wersji ekskluzywnej. Jajko to składnik, którego nie może zabraknąć w pożywnym wiosennym śniadaniu. Podpowiadamy, jak je w prosty sposób urozmaicić.
1. Szakszuka
Pyszne, sycące danie o tunezyjskim rodowodzie, intensywnie pachnące egzotycznymi przyprawami. Do przygotowania szakszuki dla 2 osób będziesz potrzebować: 4 dużych jajek, 1 czerwonej i 1 zielonej papryki, 1 dużej cebuli, 1 puszki pomidorów (w sezonie – 2-3 świeże pomidory), oleju, papryki w proszku, czosnku, kminku, odrobiny chilli, soli i pieprzu do smaku.
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną czerwoną i zieloną paprykę. Po ok. 6-7 minutach dodaj przyprawy i pomidory z puszki. Gdy warzywa nabiorą miękkości, w sosie należy wydzielić niewielkie wgłębienia na wybicie jajek. Aromatyczne danie wymaga przykrycia pokrywką i krótkiego gotowania – aż do ścięcia się jajecznych białek. Potrawę podawaj posypaną świeżo posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Serwuj z chlebkiem pita lub bagietką.
2. Muffinki jajeczne
Danie, które można modyfikować w nieskończoną ilość wersji. Bazę potrawy stanowi masa jajeczna złożona z 4-10 jajek (w zależności od liczby i pojemności foremek) oraz kilku łyżek mleka, doprawiona solą i pieprzem. Wersja uproszczona wymaga jedynie skomponowania smacznych składników, którymi należy wyłożyć lekko naoliwioną foremkę i zalać masą.
Przykładowy wkład to np. plasterki wędzonego łososia, suszone pomidory i listki świeżego szpinaku. Całość należy doprawić solą i zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wersja nieco dłuższa – np. zestaw „cebulka + cukinia + czerwona papryka” – wymaga krótkiego podsmażenia składników. Muffinki jajeczne można podawać w wersji na ciepło lub lekko schłodzone.
3. Omurice
Japoński przysmak jajeczny wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjny omlet, ale jakość zdecydowanie wynagradza poświęcony czas. Kluczowym elementem potrawy jest gęsty farsz, złożony z gotowanego ryżu i podsmażonych kawałków mięsa oraz warzyw. Skład farszu można dowolnie modyfikować i doprawiać według własnego uznania.
Danie dla 2 osób będzie wymagać ok. 1-1,5 szklanki ryżu. W farszu można wykorzystać m.in. mięso z piersi kurczaka, pieczarki i białą cebulę. Zestaw należy pokroić w kostkę, doprawić i lekko podsmażyć, w razie konieczności zagęścić dodatkiem pomidorów z puszki. Gdy całość nabierze miękkości, wsyp ugotowany ryż. Z 3-4 dużych jajek i 2 łyżek mleka lub śmietany przygotuj masę jajeczną. Farsz należy nakładać na połowę objętości jajecznego „placka”, całość delikatnie przykryć i skleić boki. Omurice w wersji tradycyjnej polewamy gęstym ketchupem.
4. Jajka sadzone w gnieździe z cukinii
Warzywna odmiana tradycyjnego jajka sadzonego – smaczna i banalna w wykonaniu. Za foremkę na jajko posłuży cukinia pokrojona w grube plastry. Alternatywą jest przygotowanie warzywnego „gniazda”, wykonanego z długich pasków cukinii pokrojonej na tarce. Do cukiniowej „foremki” podsmażonej na oliwie z oliwek należy wbić jajko, dodać sól i pieprz. Ciekawym dodatkiem mogą być m.in. cienkie paski zielonej lub czerwonej papryki, plastry salami lub szynki i pomidorki koktajlowe. Całość można posypać startym parmezanem i świeżym szczypiorkiem.
5. Jajko w miseczce z bułki
Pyszne, jajeczne danie prosto z piekarnika, do przyrządzenia z dowolnych składników (idealne do wykorzystania tzw. “leftovers” – szynki, mięsa, sera). Z grubej bułki typu kajzerka należy odciąć wierzch i wydrążyć wnętrze. Dno „miseczki” natłuszczonej łyżką masła można wyłożyć plastrami szynki lub salami (alternatywa to np. łosoś wędzony), sera typu gouda, plasterkami świeżych lub suszonych pomidorów. Na tak przygotowane wnętrze wbijamy jajko, wsypujemy przyprawy (sól, pieprz, sproszkowana papryka czerwona) i starty ser żółty. Miseczki należy zapiekać przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!