Sezon zimowy to idealna okazja do przetestowania prostych, sycących dań jednogarnkowych. Oto kilka pomysłów na smaczne, aromatyczne dania z kategorii „w jednym garnku”.
1. „Kociołek drwala” z makaronem i kiełbaskami
Proste, szybkie danie na bazie makaronu, np. świderków (ok. 350 g), kiełbasy śląskiej, czerwonej papryki, pieczarek i zestawu przypraw. Posiekane pieczarki (ok. 300 g) i 1 cebulę pokrojoną w plasterki należy lekko podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną kiełbasę (200 g) i paprykę (1 duża, czerwona). Krótko podsmażamy. Do mieszanki wrzucamy makaron, całość zalewamy bulionem (ok. 450 g) doprawiając solą i pieprzem. Danie należy dusić na wolnym ogniu aż do wchłonięcia bulionu przez makaron. Można podawać ze świeżą natką pietruszki.
2. Duszona kasza jaglana z kurczakiem i marchewką
Bazą kolejnego, prostego i rozgrzewającego dania jednogarnkowego jest kasza jaglana (20-30 dkg) i mięso drobiowe (0,5 kg). Kurczaka należy pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na maśle dodając pieczarki (ok. 0,5 kg), 2 cebule i 1 marchew pokrojone w plasterki. Całość można doprawić solą, pieprzem i zestawem ulubionych ziół, np. majerankiem, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem. Danie należy dusić przez ok. 20 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną ,dodajemy kaszę – całość dusimy na małym ogniu do momentu wchłonięcia soków. Podajemy z koperkiem i natką pietruszki.
3. Casserole z udkami kurczaka, ziemniakami i fasolą
Tym razem tradycyjne danie zapiekane w piekarniku – bazą potrawy są zrumienione udka z kurczaka (4-5 małych sztuk). Mięso należy smażyć w żaroodpornym garnku na niewielkiej ilości oliwy i masła. Po obustronnym obsmażeniu udka odkładamy na talerz. Do naczynia wrzucamy 2 małe, czerwone cebule pokrojone w plasterki, 3 posiekane ząbki czosnku i 6-8 małych ziemniaków pokrojonych w duże kawałki. Całość podsmażamy. Po ok. 10 minutach zalewamy bulionem (150 ml), możemy doprawić bazylią, solą i pieprzem. Po zagotowaniu bulionu dokładamy obsmażone udka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 40-50 minut aż do zmiękczenia wszystkich składników. Danie można urozmaicić m.in. czarną fasolą z puszki lub dodatkiem pieczarek.
4. Dorsz ze szparagami na parze
Kolejne łatwe w wykonaniu danie jednogarnkowe – tym razem gotujemy na parze. Za bazę mogą posłużyć filety dorsza lub łososia – ryby należy uprzednio doprawić solą, pieprzem ziołowym, mieszanką ulubionych ziół prowansalskich i lekko skropić sokiem z cytryny. Przyprawione mięso można wstawić na krótko do lodówki. Szparagi należy umyć, oczyścić i odciąć końcówki. Młode ziemniaki (6-8 małych sztuk) kroimy na połówki, ale można je także pozostawić w całości. Składniki dania rozmieszczamy w parowarze zgodnie z szybkością gotowania – ziemniaki należy ułożyć na najniższym piętrze, rybę na środkowym, szparagi na najwyższym. Czas gotowania to ok. 20 minut, do zmięknięcia wszystkich składników. Podajemy z piórkami świeżego kopru.
5. Aromatyczny gulasz z dyni i soczewicy
Na koniec szybka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego gulaszu mięsnego. Na głębokiej patelni do duszenia należy zeszklić 1 dużą cebulę. Do zarumienionej cebulki dodajemy czerwoną paprykę (1 szt.) pokrojoną w kostkę, czerwoną soczewicę (ok. 1 szklanki) i zestaw przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kolendra. Po krótkim podsmażeniu należy dodać dynię (350 g) pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy danie 1 dużą łyżką koncentratu pomidorowego. Gulasz można także doprawić niewielką ilością mleka kokosowego.
Drodzy klienci, uprzejmie informujemy, iż w dniach 20.12.2024 do 06.01.2025 mamy przerwę.
Zamówienia złożone w tym terminie będą realizowane począwszy od 07.01.2024.
Dziękujemy za zrozumienie i życzymy wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku! 🎄
Dear Clients.
We would like to inform you that our store will be closed from December 20, 2024, to January 6, 2025. All orders placed during this period will be processed starting January 7, 2025.
Thank you for your understanding, and we wish you a Merry Christmas and a Happy New Year! 🎄
Bestpan Polska Odrzuć
5 pomysłów na dania jednogarnkowe
Sezon zimowy to idealna okazja do przetestowania prostych, sycących dań jednogarnkowych. Oto kilka pomysłów na smaczne, aromatyczne dania z kategorii „w jednym garnku”.
1. „Kociołek drwala” z makaronem i kiełbaskami
Proste, szybkie danie na bazie makaronu, np. świderków (ok. 350 g), kiełbasy śląskiej, czerwonej papryki, pieczarek i zestawu przypraw. Posiekane pieczarki (ok. 300 g) i 1 cebulę pokrojoną w plasterki należy lekko podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną kiełbasę (200 g) i paprykę (1 duża, czerwona). Krótko podsmażamy. Do mieszanki wrzucamy makaron, całość zalewamy bulionem (ok. 450 g) doprawiając solą i pieprzem. Danie należy dusić na wolnym ogniu aż do wchłonięcia bulionu przez makaron. Można podawać ze świeżą natką pietruszki.
2. Duszona kasza jaglana z kurczakiem i marchewką
Bazą kolejnego, prostego i rozgrzewającego dania jednogarnkowego jest kasza jaglana (20-30 dkg) i mięso drobiowe (0,5 kg). Kurczaka należy pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na maśle dodając pieczarki (ok. 0,5 kg), 2 cebule i 1 marchew pokrojone w plasterki. Całość można doprawić solą, pieprzem i zestawem ulubionych ziół, np. majerankiem, pieprzem ziołowym i suszonym czosnkiem. Danie należy dusić przez ok. 20 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną ,dodajemy kaszę – całość dusimy na małym ogniu do momentu wchłonięcia soków. Podajemy z koperkiem i natką pietruszki.
3. Casserole z udkami kurczaka, ziemniakami i fasolą
Tym razem tradycyjne danie zapiekane w piekarniku – bazą potrawy są zrumienione udka z kurczaka (4-5 małych sztuk). Mięso należy smażyć w żaroodpornym garnku na niewielkiej ilości oliwy i masła. Po obustronnym obsmażeniu udka odkładamy na talerz. Do naczynia wrzucamy 2 małe, czerwone cebule pokrojone w plasterki, 3 posiekane ząbki czosnku i 6-8 małych ziemniaków pokrojonych w duże kawałki. Całość podsmażamy. Po ok. 10 minutach zalewamy bulionem (150 ml), możemy doprawić bazylią, solą i pieprzem. Po zagotowaniu bulionu dokładamy obsmażone udka, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 40-50 minut aż do zmiękczenia wszystkich składników. Danie można urozmaicić m.in. czarną fasolą z puszki lub dodatkiem pieczarek.
4. Dorsz ze szparagami na parze
Kolejne łatwe w wykonaniu danie jednogarnkowe – tym razem gotujemy na parze. Za bazę mogą posłużyć filety dorsza lub łososia – ryby należy uprzednio doprawić solą, pieprzem ziołowym, mieszanką ulubionych ziół prowansalskich i lekko skropić sokiem z cytryny. Przyprawione mięso można wstawić na krótko do lodówki. Szparagi należy umyć, oczyścić i odciąć końcówki. Młode ziemniaki (6-8 małych sztuk) kroimy na połówki, ale można je także pozostawić w całości. Składniki dania rozmieszczamy w parowarze zgodnie z szybkością gotowania – ziemniaki należy ułożyć na najniższym piętrze, rybę na środkowym, szparagi na najwyższym. Czas gotowania to ok. 20 minut, do zmięknięcia wszystkich składników. Podajemy z piórkami świeżego kopru.
5. Aromatyczny gulasz z dyni i soczewicy
Na koniec szybka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego gulaszu mięsnego. Na głębokiej patelni do duszenia należy zeszklić 1 dużą cebulę. Do zarumienionej cebulki dodajemy czerwoną paprykę (1 szt.) pokrojoną w kostkę, czerwoną soczewicę (ok. 1 szklanki) i zestaw przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kolendra. Po krótkim podsmażeniu należy dodać dynię (350 g) pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy danie 1 dużą łyżką koncentratu pomidorowego. Gulasz można także doprawić niewielką ilością mleka kokosowego.
Smacznego!