Jedno z najprostszych dań ziemniaczanych czy kulinarne wyzwanie na miarę mistrza? Oto kilka prostych trików, które pomogą przygotować chrupiące frytki na medal.
Ziemniak ziemniakowi nierówny
O jakości frytek decydują detale – jednym z nich może okazać się wybór… właściwej odmiany ziemniaka. Kulinarni specjaliści przekonują, że do domowego wyrobu frytek lub chipsów warto wybrać odmiany ziemniaka z wysoką zawartością skrobi. Dobry wyborem będą odmiany typu B – czyli ogólne, uniwersalne np. Irys, Irga, Bellarosa – lub C, czyli warzywa z miękkim miąższem (odmiana Bursztyn, Honorata).
„Kąpiel wodna”, czyli obowiązkowe płukanie…
Jeden z najpopularniejszych trików kulinarnych mówi o konieczności przepłukania świeżo pokrojonych frytek. Jest kilka metod płukania ziemniaków. Najkrótsza wymaga umieszczenia pokrojonych frytek w naczyniu z zimną wodą na min. 30 minut – rozwiązanie, które pozwala wypłukać nadmiar skrobi. Równie popularną jest metoda moczenia pokrojonych frytek w świeżo zagotowanej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Zabieg „kąpieli” zapobiega m.in. ciemnieniu ziemniaków w trakcie smażenia.
…lub gotowanie przed smażeniem
Opcja „ekstra” wymaga nieco więcej czasu, ale – jeśli wierzyć miłośnikom frytek – daje gwarancję idealnie chrupiącego efektu. Po przepłukaniu pokrojone warzywa należy wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli – proces gotowania kończymy, gdy frytki zmiękną. Przysmak ugotowany na miękko czeka teraz podwójne smażenie.
Dwa etapy smażenia
Najpopularniejszą metodą na idealnie zrumienione frytki jest smażenie w dwóch etapach. Pierwszy ma doprowadzić do procesu żelatynizacji skrobi, na skutek którego otrzymamy puszyste wnętrze i jednolitą otoczkę frytki. Smażenie wstępne (na patelni, we frytkownicy lub w głębokim naczyniu z sitkiem) trwa ok. 5-7 minut i wymaga rozgrzania oleju do temp. ok. 160°C. Lekko przypieczone frytki należy wyjmować, gdy wypłyną na powierzchnię i osuszyć na cedzaku lub papierowym ręczniku.
Drugi etap wymaga podgrzania oleju do temp. ok. 180°C – frytki smażymy przez kilka minut, mając na celu jednolite zrumienienie i uzyskanie idealnej „chrupkości”.
Delikatne odsączanie tłuszczu
Każdy z etapów smażenia wymaga krótkiego odsączenia frytek – nadmiar tłuszczu jest zbędny. Do odsączania można wykorzystać cedzak, sitko lub brytfannę wyłożoną papierowymi ręcznikami.
Frytki podajemy z dowolnym zestawem ulubionych przypraw – solą, pieprzem czarnym lub ziołowym, ketchupem, jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Jak przygotować idealnie chrupiące frytki?
Jedno z najprostszych dań ziemniaczanych czy kulinarne wyzwanie na miarę mistrza? Oto kilka prostych trików, które pomogą przygotować chrupiące frytki na medal.
Ziemniak ziemniakowi nierówny
O jakości frytek decydują detale – jednym z nich może okazać się wybór… właściwej odmiany ziemniaka. Kulinarni specjaliści przekonują, że do domowego wyrobu frytek lub chipsów warto wybrać odmiany ziemniaka z wysoką zawartością skrobi. Dobry wyborem będą odmiany typu B – czyli ogólne, uniwersalne np. Irys, Irga, Bellarosa – lub C, czyli warzywa z miękkim miąższem (odmiana Bursztyn, Honorata).
„Kąpiel wodna”, czyli obowiązkowe płukanie…
Jeden z najpopularniejszych trików kulinarnych mówi o konieczności przepłukania świeżo pokrojonych frytek. Jest kilka metod płukania ziemniaków. Najkrótsza wymaga umieszczenia pokrojonych frytek w naczyniu z zimną wodą na min. 30 minut – rozwiązanie, które pozwala wypłukać nadmiar skrobi. Równie popularną jest metoda moczenia pokrojonych frytek w świeżo zagotowanej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Zabieg „kąpieli” zapobiega m.in. ciemnieniu ziemniaków w trakcie smażenia.
…lub gotowanie przed smażeniem
Opcja „ekstra” wymaga nieco więcej czasu, ale – jeśli wierzyć miłośnikom frytek – daje gwarancję idealnie chrupiącego efektu. Po przepłukaniu pokrojone warzywa należy wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli – proces gotowania kończymy, gdy frytki zmiękną. Przysmak ugotowany na miękko czeka teraz podwójne smażenie.
Dwa etapy smażenia
Najpopularniejszą metodą na idealnie zrumienione frytki jest smażenie w dwóch etapach. Pierwszy ma doprowadzić do procesu żelatynizacji skrobi, na skutek którego otrzymamy puszyste wnętrze i jednolitą otoczkę frytki. Smażenie wstępne (na patelni, we frytkownicy lub w głębokim naczyniu z sitkiem) trwa ok. 5-7 minut i wymaga rozgrzania oleju do temp. ok. 160°C. Lekko przypieczone frytki należy wyjmować, gdy wypłyną na powierzchnię i osuszyć na cedzaku lub papierowym ręczniku.
Drugi etap wymaga podgrzania oleju do temp. ok. 180°C – frytki smażymy przez kilka minut, mając na celu jednolite zrumienienie i uzyskanie idealnej „chrupkości”.
Delikatne odsączanie tłuszczu
Każdy z etapów smażenia wymaga krótkiego odsączenia frytek – nadmiar tłuszczu jest zbędny. Do odsączania można wykorzystać cedzak, sitko lub brytfannę wyłożoną papierowymi ręcznikami.
Frytki podajemy z dowolnym zestawem ulubionych przypraw – solą, pieprzem czarnym lub ziołowym, ketchupem, jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznego!