Mamy dla Was przepis na przepyszną tartę z boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą na kruchym spodzie, upieczoną w rewelacyjnym garnku do duszenia AMT. Mamy nadzieję, że pokochacie jej smak już od pierwszego kęsa. SKŁADNIKI Spód: 200 g mąki typu 450 100 g schłodzonego masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 …
WięcejBlog
-
Tarta z boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą na kruchym spodzie z rozmarynem
-
Boże Narodzenie z AMT (ebook)
Boże Narodzenie to wyjątkowo magiczny czas, który wzmacnia roznoszący się po naszym domu zapach potraw przygotowywanych na święta. Wiemy to wszyscy, że aromat cynamonu i przypraw korzennych wpływa na nas bardzo nastrojowo. I chociaż podczas świątecznych posiłków dominują tradycyjne polskie potrawy, to jednak czasami warto zaskoczyć swoich domowników czy gości …
Więcej -
Przepis: Zielone naleśniki szpinakowe
Za oknem ponuro i słota, więc jest to doskonała pora, by nieco urozmaicić naszą dietę o rozgrzewające nas potrawy w optymistycznych kolorach. I właśnie dlatego mamy dla Was przepis na szybkie i uniwersalne Zielone Naleśniki od CzosnekWPomidorach, które smakują o każdej porze dnia i nocy 🙂 SKŁADNIKI Naleśniki: 100 g …
Więcej -
Metody smażenia – czym się różnią i do jakich potraw je wykorzystać?
W małej czy dużej ilości tłuszczu, płytko czy głęboko, a może w ruchu? Czy przetestowałeś już wszystkie metody smażenia? Czy wiesz, jak je dobierać, aby wydobyć z potraw maksimum smaku, aromatu i wartości odżywczych? Sauté lub sautéing Sauté to metoda smażenia na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu – zazwyczaj masła …
Więcej -
To warto mieć w kuchni na jesień! Składniki, które poprawią Twoją odporność
Nad wzmocnieniem odporności pracujemy przez cały rok – także kulinarnie. Co więc powinno znaleźć się w kuchni fana zdrowych, sezonowych potraw, które wzmocnią odporność? Polskie skarby kulinarne, czyli czosnek i cebula Nie musisz być fanem czosnkowego aromatu, ale z pewnością zdajesz sobie sprawę z wielu dobrodziejstw, które niesienie to niepozorne …
Więcej -
Jak prawidłowo gotować na parze?
Gotowanie na parze to jedna z najprostszych i jednocześnie najzdrowszych technik kulinarnych. Co gotować na parze, o czym pamiętać i jakie naczynie wybrać, aby osiągnąć pożądany rezultat? Proste zasady, spektakularny efekt Jedną z kluczowych zalet przyrządzania dań na parze jest niski poziom skomplikowania. Tak naprawdę wystarczy dobór odpowiedniego naczynia, prawidłowe …
Więcej -
5 pomysłów na dania z kurkami
Sezon grzybowy to świetna okazja, aby przetestować własne umiejętności kulinarne na potrawach z kurkami. Z czym podać kurki? Jak przyrządzić klasyczny sos z kurkami? Uniwersalny sos kurkowy Przygotowanie sosu jest łatwe – kurki nie wymagają długotrwałego procesu oczyszczania. Wystarczy je opłukać w misce z wodą, aby usunąć piasek i drobne …
Więcej -
Patelnia grillowa: jaką wybrać?
Kochasz aromat grillowanych potraw? Twoje kulinarne eksperymenty nie muszą się kończyć wraz z zakończeniem sezonu. Wybierz profesjonalną patelnię grillową – podpowiemy Ci, na jakie cechy musisz zwrócić uwagę. Alchemia grillowania Polski sezon letni to – dla znakomitej większość fanów kulinariów – czas na grilla. Sezon, który z powodzeniem da się …
Więcej -
Jak zdrowo smażyć? 10 zasad, które musisz znać
Czy da się smażyć zdrowo? Oczywiście! Poznaj nasz mini-kodeks zasad dobrego, skutecznego i możliwie niskokalorycznego smażenia. 1. Rodzaj patelni ma znaczenie To dość oczywiste stwierdzenie, ale czy faktycznie respektowane w naszych kuchniach? Oprócz tzw. patelni uniwersalnych warto posiadać przynajmniej 1 model patelni do “zadań specjalnych”, przystosowanej do smażenia w określonych …
Więcej -
5 pomysłów na egzotyczny obiad
Urlop jeszcze przed Tobą? Oto przedsmak orientalnych wakacji. Wybierz się z nami w mini-podróż kulinarną po egzotycznych daniach obiadowych! 1. Paella Paellę w wersji bazowej dla 4 osób przygotujesz na bazie: 250 g ryżu do paelli, świeżych lub mrożonych owoców morza (krewetki koktajlowe, krewetki tygrysie, małże), połówek czerwonej, zielonej i …
Więcej