fbpx

Blog

  • Sezon na szparagi – 5 pomysłów na potrawy

    Smaczne, pożywne, pięknie prezentujące się na talerzu – szparagom trudno odmówić kompletu zalet kulinarnych. Na otwarcie szparagowego sezonu warto przetestować nowe potrawy z dodatkiem tego smacznego warzywa. Sprawdźcie nasze propozycje! Przepis na szparagi zapiekane z parmą i serem Proste, szybkie i niezwykle aromatyczne danie. Każdy ze składników idealnie łączy się …

    Więcej
  • Prosty i szybki wiosenny obiad: zupa krem z warzyw & kaszotto z groszkiem cukrowym i pieczarkami

    Szukasz pomysłu na szybki, ale jednocześnie pożywny obiad? Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę krem z porem, ziemniakami i pietruszką oraz kaszotto na bazie kaszy pęczak z dodatkiem pieczarek, groszku cukrowego i parmezanu w winno-śmietanowym sosie. Zupa krem Składniki: por (1  łodyga) kilka ziemniaków korzeń pietruszki (4-5 sztuk) seler (1-2 sztuki) …

    Więcej
  • Omlet idealny: jak go zrobić?

    Jedna z najprostszych potraw jajecznych jest kojarzona z francuskimi kulinariami, ale różne wersje omletów są szalenie popularne także w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu. Wielką karierę omlet zrobił głównie dzięki łatwości wykonania. Jajeczna masa z mlekiem i przyprawami jest idealną bazą pod słodkie lub słone kulinarne fantazje, które można komponować …

    Więcej
  • Majówka od kuchni: co przygotować na wiosenny piknik?

    Majówkowy weekend to nie tylko grill pod chmurką. Równie kuszącą jest opcja biwaku i wycieczka rowerowa z koszem pełnym przysmaków. Czego nie może zabraknąć w majówkowym koszyku? Piknikowe przysmaki nie muszą być skomplikowane, ale warto zadbać o ich różnorodność. Mile widziane są lekkie sałatki, wrapy, pomysłowe desery, lemoniady i energetyzujące …

    Więcej
  • 5 pomysłów na lekki wiosenny obiad

    Początek nowego sezonu to okazja na urozmaicenie jadłospisu – pierwsze warzywa, kiełki, nowalijki. Przetestuj nasze przepisy na pożywne wiosenne obiady! 1. Botwina z jajkiem Zupa z młodych buraków jest klasycznym daniem na wiosennym stole: kolor i zapach, któremu trudno się oprzeć plus dość proste wykonanie. Obowiązkowe składniki potrawy to 2-3 …

    Więcej
  • Zdrowa kuchnia na wiosnę! Gotowanie na parze, smażenie bez tłuszczu i inne metody

    Techniki obróbki cieplnej posiłku to ważne składowe zdrowej, „kuchennej alchemii” – zwłaszcza w sezonie wiosennym, kiedy wysoka zawartość witamin i minerałów powinna być jednym z must have codziennej diety. Które metody uznaje się za najzdrowsze? Gotowanie na parze: na ratunek uciekającym witaminom Pierwsza z wymienionych metod to absolutny numer jeden, …

    Więcej
  • Jak idealnie usmażyć rybę? Praktyczne porady w 7 krokach

    Lekko chrupiąca z zewnątrz, miękka w środku, ale nie przesmażona. Podpowiadamy, jak przygotować idealnie kruche, rybie mięso prosto z patelni. Jakich zasad nie możesz pominąć? 1.  Czyszczenie i osuszanie Rybę świeżą należy oczyścić i dokładnie umyć, filety mrożone rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadmiar wody – szczególnie w przypadku filetów …

    Więcej
  • Wielkanocne specjały kulinarne na świecie

    Jajka faszerowane czy czekoladowe, pokryte prawdziwą skorupką? Chleb na słono czy na słodko? Wielkanoc na świecie zachwyca różnorodnością kulinarnych przysmaków – poznajcie niektóre z nich! Aromatyczne pieczywo Obowiązkowy element świątecznego stołu to tradycyjne wypieki. Na polskich stołach zagości chleb żytni, jedzony z odrobiną tartego chrzanu. W większości krajów europejskich wielkanocny …

    Więcej
  • 5 pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej

    Na miękko, na twardo, tradycyjnie lub w wersji ekskluzywnej. Jajko to składnik, którego nie może zabraknąć w pożywnym wiosennym śniadaniu. Podpowiadamy, jak je w prosty sposób urozmaicić. 1. Szakszuka Pyszne, sycące danie o tunezyjskim rodowodzie, intensywnie pachnące egzotycznymi przyprawami. Do przygotowania szakszuki dla 2 osób będziesz potrzebować: 4 dużych jajek, …

    Więcej
  • Garnki i patelnie na kuchenkę indukcyjną: na co zwrócić uwagę?

    Płyta indukcyjna w kuchni staje się powoli standardem. Wraz z popularnością tej kategorii kuchenek rośnie popyt na dobre naczynia na indukcję. Jak je rozpoznać, aby uniknąć przykrej niespodzianki? Po pierwsze: zmierz średnicę pól grzewczych Kluczową zaletą indukcji jest działanie na ściśle określonym obszarze, czyli styku dna naczynia z płytą. Warunkiem …

    Więcej
Aktualizuję…
  • Brak produktów w koszyku.