fbpx

Blog

  • Zima w kuchni: potrawy i desery idealne na chłodne dni

    Sezonowe potrawy zimowe to nie tylko dania okołoświąteczne. Gdy zrobi się naprawdę chłodno, pora sięgnąć po dania, które rozgrzeją i podniosą odporność. Zobacz, jakie to proste! Podnosimy poziom energii To właśnie w sezonie zimowym cierpimy na największy niedobór energii. Nasze ciało próbuje gromadzić kalorie niezbędne do ogrzania organizmu. Niedobór witaminy …

    Więcej
  • Gotuj jak szef kuchni! Przepis na święta: policzki wieprzowe w sosie piernikowym z kaszą oraz warzywami karmelizowanymi pesto i pomarańczą

    Głodni nowych smaków i pomysłów na świąteczne potrawy? Tym razem publikujemy przepis Jarosława Uścińskiego – prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów Kuchni i Cukierni, stale współpracującego z AMT. To danie idealne na świąteczny obiad – sprawdźcie sami! Składniki dla 4 osób Policzki wieprzowe oczyszczone 1,2 kg Cebula obrana 0,3 kg Marchewka obrana …

    Więcej
  • Gotuj jak szef kuchni! Przepis na święta: risotto z bakaliami i smażonym łososiem w sosie piernikowym

    Głodni nowych smaków i pomysłów na świąteczne potrawy? Sprawdźcie nasz przepis, przygotowany przez Mariusza Siwiaka – jednego z kucharzy, stale współpracujących z naszą marką. Polecamy zwłaszcza na wigilijną kolację! Składniki  Ryż do risotto 200 g Bakalie 100 g Wino 50 ml Czosnek 2 ząbki  Szalotka 1 szt Śmietana słodka 18 …

    Więcej
  • Świąteczne zakupy do kuchni: jak je zaplanować, żeby uniknąć gonitwy po sklepach?

    Planowanie, lista zakupów, a na koniec gorączkowy pośpiech – jak uniknąć typowej przedświątecznej gonitwy? Oto kilka prostych porad na możliwie bezstresowe świąteczne gotowanie. Czy potrafisz je wszystkie wdrożyć? Nie daj się porwać gorączce impulsywnych zakupów – planuj i działaj jak doświadczony szef kuchni! Przedstawiamy nasz mini-poradnik: 6 kroków do bezstresowych, …

    Więcej
  • Pomysły na świąteczny prezent dla miłośników gotowania

    Sezon na przedświąteczne zakupy uważamy za otwarty! W tym wpisie podpowiemy, jakim prezentem zaskoczyć fana kulinariów… i nie, nie mówimy o świątecznych słodyczach! Zanim ruszysz na zakupy  Wiesz, czego szukać, ale potrzebna Ci dodatkowa inspiracja? Poniżej prezentujemy nasze propozycje na ciekawy prezent dla domowych Szefów Kuchni. Sprawdź, testuj, porównuj produkty …

    Więcej
  • Patelnia typu wok: jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni?

    Wbrew pozorom, typowa patelnia wok jest narzędziem wysoce uniwersalnym i dość prostym w obsłudze. Sprawdź, do czego ją wykorzystać i jak robić to prawidłowo. Głęboka patelnia w kształcie półokrągłej misy to bazowe narzędzie w kuchniach azjatyckich. Pierwsze skojarzenie z wokiem? Chiński szef kuchni, który z mistrzowską sprawnością miesza i podrzuca …

    Więcej
  • Grillowane warzywa w kilku odsłonach

    Marzysz o chrupkich, delikatnie obsmażonych warzywach z grilla? Nie czekaj na początek sezonu letniego – wystarczy, że wykorzystasz grillową patelnię! Zobacz, jak z jej pomocą wydobyć najlepsze smaki i aromaty z grillowanych warzyw. Warzywa z grilla w wersji „sauté” Dania z grilla nie zawsze muszą być mocno opieczone i doprawione. …

    Więcej
  • 5 pomysłów na szybki obiad

    Codzienna gonitwa nie zawsze daje czas na przemyślane dania obiadowe. Gdy liczy się każda minuta, wrzucamy “na ruszt” to, co mamy akurat pod ręką. Oto przepisy na obiad, które warto brać pod uwagę w kategorii „szybkie danie”. 1. Pomysł na szybki obiad w stylu “al dente” Gdy doskwiera Ci chłód, …

    Więcej
  • Rozgrzewające posiłki na jesień i zimę

    Sezon jesienno-zimowy to idealna pora, aby do naszego jadłospisu ponownie powróciły dania o właściwościach rozgrzewających. O jakie produkty uzupełnić domową spiżarnię? Jakich przypraw szukać? Mówi się o rozgrzewających przyprawach, składnikach, warzywach o ostrym posmaku… Możemy nie wyobrażać sobie jesiennego menu bez parującego bigosu lub pikantnego curry, kremowej zupy z ostrą …

    Więcej
  • Zero waste w kuchni: co zrobić, żeby nie marnować jedzenia?

    Nowoczesne podejście do kulinariów to nie tylko eksperymenty ze smakiem, ale też rozwiązania proekologiczne. Jak wdrożyć filozofię zero waste w domowej kuchni? Czy oprócz marnowania jedzenia powinniśmy także myśleć o marnowaniu… wody? O ekologii mówimy coraz częściej w kontekście naszych domowych praktyk – także kulinarnych. Mamy coraz większą społeczną świadomość …

    Więcej
Aktualizuję…
  • Brak produktów w koszyku.