Rodzaj obróbki termicznej, czas przechowywania składników, czas gotowania – każde z nich wpływa na zawartość składników odżywczych gotowanych i smażonych potraw. Podpowiadamy, co zrobić i czego unikać, aby zachować maksimum witamin i minerałóww przygotowywanych daniach.
Czas na wagę złota
Jedna ze złotych zasad zdrowej diety mówi o jak najkrótszym czasie obróbki warzyw i owoców. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie warzyw świeżo zerwanych lub wykopanych z ogródka. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na taki luksus. Cenny czas – sprzyjający obniżeniu zawartości witamin – tracimy m.in. podczas:
długiej lub nieprawidłowej obróbki produktów spożywczych – w trakcie krojenia, siekania, rozdrabniania
zbyt długiego lub nieprawidłowego przechowywania warzyw i owoców
długiego czasu gotowania, smażenia i grillowania
smażenia przy użyciu dużej ilości tłuszczu.
Witaminy a metoda obróbki termicznej
Według szacunkowych danych standardowy proces gotowania wiąże się z utratą nawet do 50% witamin i minerałów. Dla porównania – w procesie gotowania na parze ta sama „strata” sięga ok. 15% (zależna od składu potrawy, typu naczynia, czasu parzenia etc.). Co ciekawe, pieczenie w piekarniku i podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej nie wpływają na znaczną utratę witamin i minerałów. Największy spadek zawartości składników odżywczych ma miejsce w trakcie smażenia z dużą ilością tłuszczu i podczas grillowania z wysokim poziomem „zadymienia”.
Gotowanie zdrowe, czyli jakie?
Skrócenie czasu gotowania to najprostsza z metod zatrzymania bezcennych witamin i minerałów. Miłośnicy dobrej kuchni znają już zalety gotowania na parze. Kolejnym krokiem – zastosowanym m.in. w zestawie do gotowania bez wody AMT – jest obróbka termiczna w naturalnych sokach warzywnych lub mięsnych. Taki zestaw nie wymaga wykorzystania wody: szczelny, zamknięty obieg pary zmiękcza danie i przyspiesza proces gotowania bez ryzyka przypalenia lub „wysuszenia” jego składników. Według szacunkowych danych profesjonalne zestawy do gotowania bez wody pozwalają zachować aż do 20% więcej witamin i minerałów niż w przypadku standardowych metod gotowania. Podkreślamy jednak, że taki proces wymaga dobrych, markowych naczyń i zamkniętego obiegu pary.
Alternatywy dla tradycyjnego procesu smażenia
Fan zdrowej kuchni potrafi rozróżnić tłuszcze szkodliwe od zdrowych. Wie, dlaczego warto zamienić masło na oliwę i rozumie potrzebę maksymalnego ograniczenia ilości tłuszczu. Jeśli chcemy jeść zdrowiej – i nie rezygnować z dań smażonych – warto pójść o krok dalej. Nowoczesne patelnie z powłokami typu non-stick umożliwiają skuteczne smażenie bez grama tłuszczu.
Zmiany drobne, ale znaczące
Nawet niewielkie zmiany, wprowadzane jako zdrowy nawyk, mogą znacznie poprawić wartość przygotowywanych potraw. Zwróć uwagę na:
metody przechowywania dostosowane do rodzaju warzywa – znany przykład dotyczy m.in. przechowywania pomidorów poza lodówką, w temperaturze pokojowej
mrożenie i stosowanie mrożonek – czyli prosty sposób na dostęp do świeżych warzyw w okresie jesienno-zimowym
mniej soli, mniej cukru – zdrowy nawyk, który pozwoli docenić naturalny smak potraw.
Proste sposoby na zdrowe gotowanie
Rodzaj obróbki termicznej, czas przechowywania składników, czas gotowania – każde z nich wpływa na zawartość składników odżywczych gotowanych i smażonych potraw. Podpowiadamy, co zrobić i czego unikać, aby zachować maksimum witamin i minerałów w przygotowywanych daniach.
Czas na wagę złota
Jedna ze złotych zasad zdrowej diety mówi o jak najkrótszym czasie obróbki warzyw i owoców. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie warzyw świeżo zerwanych lub wykopanych z ogródka. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na taki luksus. Cenny czas – sprzyjający obniżeniu zawartości witamin – tracimy m.in. podczas:
Witaminy a metoda obróbki termicznej
Według szacunkowych danych standardowy proces gotowania wiąże się z utratą nawet do 50% witamin i minerałów. Dla porównania – w procesie gotowania na parze ta sama „strata” sięga ok. 15% (zależna od składu potrawy, typu naczynia, czasu parzenia etc.). Co ciekawe, pieczenie w piekarniku i podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej nie wpływają na znaczną utratę witamin i minerałów. Największy spadek zawartości składników odżywczych ma miejsce w trakcie smażenia z dużą ilością tłuszczu i podczas grillowania z wysokim poziomem „zadymienia”.
Gotowanie zdrowe, czyli jakie?
Skrócenie czasu gotowania to najprostsza z metod zatrzymania bezcennych witamin i minerałów. Miłośnicy dobrej kuchni znają już zalety gotowania na parze. Kolejnym krokiem – zastosowanym m.in. w zestawie do gotowania bez wody AMT – jest obróbka termiczna w naturalnych sokach warzywnych lub mięsnych. Taki zestaw nie wymaga wykorzystania wody: szczelny, zamknięty obieg pary zmiękcza danie i przyspiesza proces gotowania bez ryzyka przypalenia lub „wysuszenia” jego składników. Według szacunkowych danych profesjonalne zestawy do gotowania bez wody pozwalają zachować aż do 20% więcej witamin i minerałów niż w przypadku standardowych metod gotowania. Podkreślamy jednak, że taki proces wymaga dobrych, markowych naczyń i zamkniętego obiegu pary.
Alternatywy dla tradycyjnego procesu smażenia
Fan zdrowej kuchni potrafi rozróżnić tłuszcze szkodliwe od zdrowych. Wie, dlaczego warto zamienić masło na oliwę i rozumie potrzebę maksymalnego ograniczenia ilości tłuszczu. Jeśli chcemy jeść zdrowiej – i nie rezygnować z dań smażonych – warto pójść o krok dalej. Nowoczesne patelnie z powłokami typu non-stick umożliwiają skuteczne smażenie bez grama tłuszczu.
Zmiany drobne, ale znaczące
Nawet niewielkie zmiany, wprowadzane jako zdrowy nawyk, mogą znacznie poprawić wartość przygotowywanych potraw. Zwróć uwagę na: