Sezonowość w kuchni zawsze się sprawdza. Jak gotować, aby wykorzystać maksimum witamin i składników odżywczych?
Moda na sezonowe potrawy to jeden z najzdrowszych trendów w polskiej kuchni. Jesienią – w sercu sezonu zbiorów dorodnych owoców, warzyw i grzybów – warto przejść w tryb „slow food” i cieszyć się zdrową, naturalną kuchnią. O ile to możliwie, uzupełnijmy domowe zapasy o typowo jesienne warzywa:
tradycyjne, ziemniaczane potrawy dostarczą nam witaminę C, witaminy z grupy B, potas i wapń – ziemniaki gotowane są polecane szczególnie do diet lekkostrawnych
dynia gotowana tradycyjnie lub na parze to cenne źródło witaminy C, prowitaminy A (beta karoten), B6, potasu i błonnika
dania z dodatkiem buraka czerwonego są bezcennym źródłem kwasu foliowego i żelaza – warzywo cenione za wysoki poziom antyoksydantów, krwiotwórcze, wspierające diety zapobiegające anemii
cukinia – smaczny “dostawca” potasu, wapnia, fosforu oraz witamin C i K; idealne warzywo do gotowania na parze lub do duszenia
brukselka – odmiana kapusty o drobnych, kruchych główkach to odżywcza bomba z wysoką zawartością witamin C, A, E, K i błonnika ułatwiającego proces trawienia.
Cel zdrowego gotowania? Trzymać puls na poziomie witamin!
Smażenie ma swoje plusy – któż z nas nie kocha chrupkiej skórki? – ale może pozbawić potrawy cennych składników odżywczych. Wśród fanów zdrowej, sezonowej kuchni coraz popularniejszą metodą przyrządzania potraw jest gotowanie warzyw, mięs i ryb na parze. Szacuje się, że dzięki tej metodzie warzywa zachowują nawet do 60% pierwotnych składników odżywczych.
Proces gotowania odbywa się w temp. 95°C, przy wykorzystaniu naturalnej kondensacji soków warzywnych, mięsnych lub owocowych.
Jesienne, sezonowe dania do gotowania na parze
W parowarze możesz przygotować jeden ze składników obiadu – np. gotowane brukselki, cukinię czy marchew – lub kompletną potrawę jednogarnkową. W naczyniach przystosowanych do gotowania „bez wody” sprawnie wykreujesz tradycyjny obiad, złożony np. z drobiowej piersi, gotowanych buraczków i ziemniaków.
Jesienią możesz pokusić się o wybór tradycyjnych dań na bazie warzyw sezonowych. Liście kapusty wykorzystaj do przygotowania tradycyjnych gołąbków na parze. Śliwki do pysznych knedli, a grzyby i smażoną cebulkę jako farsz do pierogów.
Parowar ułatwi szybkie gotowanie warzyw faszerowanych. Czerwoną, wydrążoną paprykę, świeże cukinie i bakłażany możesz wypełnić m.in. kaszą jaglaną lub ryżem i mięsem mielonym. Danie posyp niewielką ilością parmezanu. Preferujesz dania wege? Ryżową mieszankę wzbogać zielonym groszkiem lub kukurydzą.
Na deser: owoce, orzechy i pestki
Śliwki, gruszki, winogrona, różne odmiany jabłek, orzechy, pestki dyni i słonecznika – to kolejne, jesienne „superfoods”, tym razem w wersji na słodko. Warto je uzupełnić o mniej popularne, ale bezcenne źródła witamin np. nieco cierpkie owoce pigwy lub owoce dzikiej róży. Zachwyć domowników tradycyjnymi, polskimi smakami. W parowarze przygotujesz m.in. faszerowane jabłka, gruszki i dynię w wersji “na słodko”. Miękkie, ugotowane owoce ułóż na talerzu i dopraw miodem, ulubionym syropem lub sosem czekoladowym. Danie możesz uwieńczyć drobną posypką z posiekanych orzechów i migdałów.
Jesień od kuchni: zdrowe, sezonowe potrawy, warzywa i owoce
Sezonowość w kuchni zawsze się sprawdza. Jak gotować, aby wykorzystać maksimum witamin i składników odżywczych?
Moda na sezonowe potrawy to jeden z najzdrowszych trendów w polskiej kuchni. Jesienią – w sercu sezonu zbiorów dorodnych owoców, warzyw i grzybów – warto przejść w tryb „slow food” i cieszyć się zdrową, naturalną kuchnią. O ile to możliwie, uzupełnijmy domowe zapasy o typowo jesienne warzywa:
Cel zdrowego gotowania? Trzymać puls na poziomie witamin!
Smażenie ma swoje plusy – któż z nas nie kocha chrupkiej skórki? – ale może pozbawić potrawy cennych składników odżywczych. Wśród fanów zdrowej, sezonowej kuchni coraz popularniejszą metodą przyrządzania potraw jest gotowanie warzyw, mięs i ryb na parze. Szacuje się, że dzięki tej metodzie warzywa zachowują nawet do 60% pierwotnych składników odżywczych.
Proces gotowania odbywa się w temp. 95°C, przy wykorzystaniu naturalnej kondensacji soków warzywnych, mięsnych lub owocowych.
Jesienne, sezonowe dania do gotowania na parze
W parowarze możesz przygotować jeden ze składników obiadu – np. gotowane brukselki, cukinię czy marchew – lub kompletną potrawę jednogarnkową. W naczyniach przystosowanych do gotowania „bez wody” sprawnie wykreujesz tradycyjny obiad, złożony np. z drobiowej piersi, gotowanych buraczków i ziemniaków.
Jesienią możesz pokusić się o wybór tradycyjnych dań na bazie warzyw sezonowych. Liście kapusty wykorzystaj do przygotowania tradycyjnych gołąbków na parze. Śliwki do pysznych knedli, a grzyby i smażoną cebulkę jako farsz do pierogów.
Parowar ułatwi szybkie gotowanie warzyw faszerowanych. Czerwoną, wydrążoną paprykę, świeże cukinie i bakłażany możesz wypełnić m.in. kaszą jaglaną lub ryżem i mięsem mielonym. Danie posyp niewielką ilością parmezanu. Preferujesz dania wege? Ryżową mieszankę wzbogać zielonym groszkiem lub kukurydzą.
Na deser: owoce, orzechy i pestki
Śliwki, gruszki, winogrona, różne odmiany jabłek, orzechy, pestki dyni i słonecznika – to kolejne, jesienne „superfoods”, tym razem w wersji na słodko. Warto je uzupełnić o mniej popularne, ale bezcenne źródła witamin np. nieco cierpkie owoce pigwy lub owoce dzikiej róży. Zachwyć domowników tradycyjnymi, polskimi smakami. W parowarze przygotujesz m.in. faszerowane jabłka, gruszki i dynię w wersji “na słodko”. Miękkie, ugotowane owoce ułóż na talerzu i dopraw miodem, ulubionym syropem lub sosem czekoladowym. Danie możesz uwieńczyć drobną posypką z posiekanych orzechów i migdałów.