Sezon wakacyjny to idealny czas na kulinarne eksperymenty z lekkimi, ale pożywnymi sałatkami. Daj szansę sezonowym warzywom i owocom, eksperymentuj z dodatkami, serwuj na chłodno i ciesz się smakiem!
Smaczne letnie sałatki nie muszą być skomplikowane ani pracochłonne. Sekretem kulinarnego sukcesu jest połączenie składników, które dobrze się komponują lub wydobywają zupełnie nowy smak i aromat. Warto testować nowe połączenia, mieszać smaki i sprawdzać, jak znana sałatka prezentuje się z zupełnie innym sosem lub nowym zestawem ziół.
Latem warto postawić na składniki lekkie pod kątem dietetycznym. Ciężkie sosy z majonezem i śmietaną zamieńmy na lekki dressing na bazie oliwy z oliwek lub soku cytrynowego. W upalnym sezonie równie istotna jest szybkość wykonania, szczególnie w przypadku warzyw i owoców „prosto z ogródka”.
Sałatka z granatem, orzechami i gorgonzolą
Bazą tej prostej, lekkiej sałatki jest zestaw nowalijek, garść posiekanych orzechów włoskich, ser gorgonzola i ziarna 1 granatu. Wymieszane składniki sałatki należy doprawić sosem składającym się z 1/3 szklanki soku z granatu, 1 łyżki miodu, łyżki oliwy z oliwek, odrobiny soli i pieprzu. Składniki dressingu należy dobrze wymieszać przed dodaniem do sałatki.
Sałatka z bakłażanem i szparagami
Kluczowym składnikiem tej sałatki są aromatyczne grillowane warzywa: ok. 20 sztuk szparagów (oczyszczonych, po odcięciu zdrewniałych końcówek), 1 duży bakłażan i 3 pomidory pocięte na plasterki. Składniki sałatki można przygotować na patelni grillowej typu BBQ – smażymy przez ok. 5 minut do pełnej miękkości. Za dressing posłuży mieszanka z 3 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżek octu balsamicznego, odrobiny soli i szczypty pieprzu. Grillowane warzywa serwujemy z mieszanką poszatkowanych liści endywii i sałaty rzymskiej.
Sałatka z gruszką, awokado i karmelizowanymi orzechami
W małym rondelku należy skarmelizować garść orzechów pekan, a następnie ostudzić i pokruszyć. Bazą sałatki są 2 duże gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone), 2 awokado pokrojone na plastry i 1 duża sałata lodowa. Składniki sałatki należy układać warstwami i skropić dressingiem złożonym z 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek czerwonego octu winnego, 2 łyżek cukru, 2 łyżek musztardy, szczypty soli, szczypty pieprzu i 1 posiekanego ząbka czosnku. Podawać z karmelizowanymi orzechami i pokrojoną zieloną cebulką.
Sałatka z melonem i szynką parmeńską
Aromatyczne danie w stylu włoskim na bazie sałaty lodowej lub rukoli, 100 g szynki parmeńskiej, 150 g pomidorków koktajlowych, 150 g mozzarelli, 150 g melona pokrojonego w kostki i garści czarnych oliwek. Wszystkie składniki należy wymieszać i zalać dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Za posypkę mogą posłużyć posiekane orzechy włoskie, posiekane migdały lub ziarna słonecznika.
Sałatka z borówkami i serem halloumi
Pyszny przysmak dla fanów letniego hitu owocowego, czyli borówki amerykańskiej. Duet z grillowanym serkiem halloumi i dressingiem z dodatkiem łyżki miodu zapewnia idealne słodko-kwaśne połączenie. Za bazę sałatki posłuży garść borówek, duża sałata lodowa (można zamienić na szpinak), 1 duży ogórek pokrojony w plasterki, mała cebula szalotka pokrojona w paski i kilka sztuk przepołowionych pomidorków koktajlowych. Kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżka musztardy sarepskiej, łyżka miodu, szczypta soli i pieprzu posłużą za oryginalny, słodko-słony dressing. Całość można serwować z posypką z ziaren słonecznika.
5 pomysłów na letnie sałatki
Sezon wakacyjny to idealny czas na kulinarne eksperymenty z lekkimi, ale pożywnymi sałatkami. Daj szansę sezonowym warzywom i owocom, eksperymentuj z dodatkami, serwuj na chłodno i ciesz się smakiem!
Smaczne letnie sałatki nie muszą być skomplikowane ani pracochłonne. Sekretem kulinarnego sukcesu jest połączenie składników, które dobrze się komponują lub wydobywają zupełnie nowy smak i aromat. Warto testować nowe połączenia, mieszać smaki i sprawdzać, jak znana sałatka prezentuje się z zupełnie innym sosem lub nowym zestawem ziół.
Latem warto postawić na składniki lekkie pod kątem dietetycznym. Ciężkie sosy z majonezem i śmietaną zamieńmy na lekki dressing na bazie oliwy z oliwek lub soku cytrynowego. W upalnym sezonie równie istotna jest szybkość wykonania, szczególnie w przypadku warzyw i owoców „prosto z ogródka”.
Sałatka z granatem, orzechami i gorgonzolą
Bazą tej prostej, lekkiej sałatki jest zestaw nowalijek, garść posiekanych orzechów włoskich, ser gorgonzola i ziarna 1 granatu. Wymieszane składniki sałatki należy doprawić sosem składającym się z 1/3 szklanki soku z granatu, 1 łyżki miodu, łyżki oliwy z oliwek, odrobiny soli i pieprzu. Składniki dressingu należy dobrze wymieszać przed dodaniem do sałatki.
Sałatka z bakłażanem i szparagami
Kluczowym składnikiem tej sałatki są aromatyczne grillowane warzywa: ok. 20 sztuk szparagów (oczyszczonych, po odcięciu zdrewniałych końcówek), 1 duży bakłażan i 3 pomidory pocięte na plasterki. Składniki sałatki można przygotować na patelni grillowej typu BBQ – smażymy przez ok. 5 minut do pełnej miękkości. Za dressing posłuży mieszanka z 3 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżek octu balsamicznego, odrobiny soli i szczypty pieprzu. Grillowane warzywa serwujemy z mieszanką poszatkowanych liści endywii i sałaty rzymskiej.
Sałatka z gruszką, awokado i karmelizowanymi orzechami
W małym rondelku należy skarmelizować garść orzechów pekan, a następnie ostudzić i pokruszyć. Bazą sałatki są 2 duże gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone), 2 awokado pokrojone na plastry i 1 duża sałata lodowa. Składniki sałatki należy układać warstwami i skropić dressingiem złożonym z 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek czerwonego octu winnego, 2 łyżek cukru, 2 łyżek musztardy, szczypty soli, szczypty pieprzu i 1 posiekanego ząbka czosnku. Podawać z karmelizowanymi orzechami i pokrojoną zieloną cebulką.
Sałatka z melonem i szynką parmeńską
Aromatyczne danie w stylu włoskim na bazie sałaty lodowej lub rukoli, 100 g szynki parmeńskiej, 150 g pomidorków koktajlowych, 150 g mozzarelli, 150 g melona pokrojonego w kostki i garści czarnych oliwek. Wszystkie składniki należy wymieszać i zalać dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Za posypkę mogą posłużyć posiekane orzechy włoskie, posiekane migdały lub ziarna słonecznika.
Sałatka z borówkami i serem halloumi
Pyszny przysmak dla fanów letniego hitu owocowego, czyli borówki amerykańskiej. Duet z grillowanym serkiem halloumi i dressingiem z dodatkiem łyżki miodu zapewnia idealne słodko-kwaśne połączenie. Za bazę sałatki posłuży garść borówek, duża sałata lodowa (można zamienić na szpinak), 1 duży ogórek pokrojony w plasterki, mała cebula szalotka pokrojona w paski i kilka sztuk przepołowionych pomidorków koktajlowych. Kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżka musztardy sarepskiej, łyżka miodu, szczypta soli i pieprzu posłużą za oryginalny, słodko-słony dressing. Całość można serwować z posypką z ziaren słonecznika.
Smacznego!