fbpx

Sezon na szparagi – 5 pomysłów na potrawy

5 pomysłów na dania ze szparagami

Sezon na szparagi – 5 pomysłów na potrawy

Smaczne, pożywne, pięknie prezentujące się na talerzu – szparagom trudno odmówić kompletu zalet kulinarnych. Na otwarcie szparagowego sezonu warto przetestować nowe potrawy z dodatkiem tego smacznego warzywa. Sprawdźcie nasze propozycje!

Szparagi zapiekane z parmą i serem

Proste, szybkie i niezwykle aromatyczne danie. Każdy ze składników idealnie łączy się ze sobą, wydobywając lekko pikantny, warzywny aromat. Szparagi (ilość zależna od serwowanych porcji) gotujemy we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Na talerzu rozkładamy paski szynki prosciutto i kawałki sera żółtego, całość doprawiamy pieprzem. Ugotowane szparagi obtaczamy w mięsno-serowej powłoce. „Roladki” spięte wykałaczkami układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy rozpuszczonym masłem (ok. 6 dużych łyżek). Danie można dodatkowo oprószyć startym parmezanem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.

Szparagi w pikantnym sosie syczuańskim

Szparagi w wydaniu „na szybko”, dla fanów mocnych aromatów w stylu azjatyckim. Szparagi należy ugotować, a następnie schłodzić pod zimną wodą. Wśród składników sosu mogą znaleźć się m.in. 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki brązowego cukru, starty ząbek czosnku, łyżka skrobi kukurydzianej i łyżka pasty imbirowej. Wymieszane składniki sosu należy smażyć aż do zgęstnienia mieszanki. Gotowym sosem polewamy szparagi. Danie można posypać ziarnami sezamu.

Jak gotować szparagi?

– Aby pozbyć się zdrewniałych końcówek, wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu
– Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać
– Szparagi wstaw pionowo do wysokiego garnka i wlej wodę tak, aby główki wystawały nad powierzchnię. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, odrobinę masła i soku z cytryny
Quiche ze szparagami i serem

Smaczna warzywno-jajeczna tarta to idealny przysmak na letni obiad lub kolację. Ciasto należy przyrządzić z ok. 250 g mąki, 120 ml zimnej wody, 120 g masła, odrobiny soli i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wymaga delikatnego rozwałkowania, umieszczenia w foremce i pieczenia przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wnętrze quiche wypełni mieszanka 4-6 jajek, szklanki mleka, ½ szklanki gęstego jogurtu, ok. 120 g startego sera, odrobiny soli i pieprzu oraz mieszanki ziół prowansalskich (liście tymianku, szczypiorku, bazylii). Upieczoną tartę wykładamy szparagami i zalewamy połową jajecznej mieszanki – całość pieczemy przez kolejne 10 minut. Po wyłożeniu ciasta możemy dodatkowo udekorować jego wierzch szparagami, ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Danie serwujemy na gorąco.

Chleb ze szparagami i oliwkami

Aromatyczny, pyszny chleb w stylu śródziemnomorskim, czyli coś dla fanów połączenia szparagów, oliwek i ciasta. Do ok. 200 g mąki należy dodać sproszkowane liście tymianku, 4 duże jajka, ok. 120 ml mleka i ok. 120 ml oliwy z oliwek – całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Do chlebowej „zaprawy” dodajemy pokrojone łodygi szparagów (ok. 300 g, kilka należy zachować, aby ozdobić wierzchnią warstwę chleba) i kilka czarnych, przekrojonych oliwek. Jako smaczny dodatek sprawdzą się także m.in. suszone pomidory i ok. 120 g sera typu Beaufort. Całość należy piec przez ok. 40 minut aż do zrumienienia skórki.

Zupa szparagowa z serem i migdałami

Pożywne danie, które bardzo łatwo przygotować. Szparagi (1-1,5 pęczka) należy umyć, odkroić twarde końcówki, a resztę pokroić na kawałki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ok. 35 g masła. Na małym ogniu smażymy 2-4 małe, pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i szparagi. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Ilość i typ przypraw zależna od indywidualnych preferencji – danie będzie smakować m.in. z dodatkiem bazylii. Podsmażone warzywa należy zalać bulionem warzywnym (ok. 450 ml) i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ugotowane danie miksujemy, ozdabiamy płatkami migdałowymi i startym serem. 

Jeśli nie masz garnka do szparagów…

… doskonale sprawdzi się patelnia z wyższymi ściankami! Polecamy patelnię AMT do duszenia, WOK lub patelnię uniwersalną w większym rozmiarze