Techniki obróbki cieplnej posiłku to ważne składowe zdrowej, „kuchennej alchemii” – zwłaszcza w sezonie wiosennym, kiedy wysoka zawartość witamin i minerałów powinna być jednym z must have codziennej diety. Które metody uznaje się za najzdrowsze?
Gotowanie na parze: na ratunek uciekającym witaminom
Pierwsza z wymienionych metod to absolutny numer jeden, jeśli chodzi o skuteczność zatrzymywania witamin i minerałów. Gorąca para doskonale radzi sobie z większością składników dań obiadowych – od warzyw, przez ryby po mięsa. Dania z parowaru są idealnie miękkie, pachnące i mniej kaloryczne niż w wersji smażonej. Sceptycy dań na parze narzekają zazwyczaj na zbyt delikatny smak – problem, który rozwiązuje precyzyjnie dobrany zestaw przypraw.
Osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z tą metodą warto polecić przetestowanie kilku typów naczyń. Najprostszym jest zwykły garnek z dodatkiem sitka – naprędce zbudowany zestaw pozwoli sprawdzić, czy delikatny smak i poziom „wilgotności” dania nam odpowiada. Ciekawa alternatywa to tradycyjne bambusowe zestawy do gotowania na parze – kluczową zaletą tej techniki jest niski poziom wilgotności dania (bambus doskonale wchłania parę). Kompletne zestawy do gotowania na parze to idealna pomoc dla osób, które zdążyły już poznać zalety tej techniki. Jeśli wymagasz specjalnej diety, odchudzasz się lub zależy Ci na daniach możliwie bogatych w witaminy, takie naczynie będzie obowiązkową inwestycją.
Czy da się inaczej? Gotowanie bez wody
Zestaw do gotowania bez wody – dostępny w ofercie AMT Gastroguss – to kolejny stopień wtajemniczenia w zdrową kulinarną alchemię. Specjalnie zaprojektowany, szczelny pojemnik pozwala na gotowanie kompletnych potraw w zamkniętym obiegu naturalnych soków warzywnych lub mięsnych. Składniki dania „duszą się” we własnym, naturalnym aromacie i gorącym obiegu powietrza. Takie rozwiązanie minimalizuje utratę bezcennych mikro- i makroelementów, które w tradycyjnym procesie gotowania lub smażenia błyskawicznie wyparowują.
Zdrowy „zaduch” – zalety duszonych potraw
Duszenie nadal pozostaje dość zdrową metodą przyrządzania potraw, ale mniej skuteczną niż gotowanie na parze. Skuteczność procesu duszenia zależy od kilku czynników – począwszy od typu naczynia aż po czas obróbki termicznej. Dużą zaletą potraw duszonych jest ich miękkość i wilgotność, wadą – możliwość rozgotowania przez nieuwagę.
Timing jest wszystkim, czyli sprawne gotowanie w wodzie
Czy tego chcemy, czy nie – gotowanie pozostaje nadal najbardziej popularną opcją przyrządzania dań obiadowych. Prostotę techniki równoważny niestety wysoki ubytek witamin. Dania przegotowane mogą być wciąż smaczną, ale mało pożywną „papką”, w której pozostały resztki cennych składników. Alternatywa to segregacja składników dania i uważne śledzenie procesu gotowania tak, aby każdy element został dodany we właściwym czasie. Fanom zdrowej kuchni warto też przypomnieć o blanszowaniu, czyli błyskawicznym gotowaniu we wrzącej wodzie.
Rewolucja w kuchni: smażenie bez tłuszczu
Na koniec prosta – wciąż nie do końca znana w polskiej kuchni – alternatywa dla tradycyjnych metod smażenia. Podsmażanie dań bez tłuszczu wydaje się nieco ekstrawaganckim pomysłem, ale ma sens. Warunkiem skutecznej obróbki cieplnej jest wybór profesjonalnej patelni z powłoką przystosowaną do smażenia beztłuszczowego. W tej kategorii naczyń sprawdzą się wszystkie patelnie AMT, pokryte powłoką nieprzywierającą Lotan®. Zminimalizowanie lub wykluczenie tłuszczu znacznie obniży kaloryczność dania, a dodatkowo wydobędzie większość walorów smakowych. Smażenie bez tłuszczu ma także niewątpliwą, praktyczną zaletę – czyli łatwość oczyszczania wnętrza patelni.
Zdrowa kuchnia na wiosnę! Gotowanie na parze, smażenie bez tłuszczu i inne metody
Techniki obróbki cieplnej posiłku to ważne składowe zdrowej, „kuchennej alchemii” – zwłaszcza w sezonie wiosennym, kiedy wysoka zawartość witamin i minerałów powinna być jednym z must have codziennej diety. Które metody uznaje się za najzdrowsze?
Gotowanie na parze: na ratunek uciekającym witaminom
Pierwsza z wymienionych metod to absolutny numer jeden, jeśli chodzi o skuteczność zatrzymywania witamin i minerałów. Gorąca para doskonale radzi sobie z większością składników dań obiadowych – od warzyw, przez ryby po mięsa. Dania z parowaru są idealnie miękkie, pachnące i mniej kaloryczne niż w wersji smażonej. Sceptycy dań na parze narzekają zazwyczaj na zbyt delikatny smak – problem, który rozwiązuje precyzyjnie dobrany zestaw przypraw.
Osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z tą metodą warto polecić przetestowanie kilku typów naczyń. Najprostszym jest zwykły garnek z dodatkiem sitka – naprędce zbudowany zestaw pozwoli sprawdzić, czy delikatny smak i poziom „wilgotności” dania nam odpowiada. Ciekawa alternatywa to tradycyjne bambusowe zestawy do gotowania na parze – kluczową zaletą tej techniki jest niski poziom wilgotności dania (bambus doskonale wchłania parę). Kompletne zestawy do gotowania na parze to idealna pomoc dla osób, które zdążyły już poznać zalety tej techniki. Jeśli wymagasz specjalnej diety, odchudzasz się lub zależy Ci na daniach możliwie bogatych w witaminy, takie naczynie będzie obowiązkową inwestycją.
Czy da się inaczej? Gotowanie bez wody
Zestaw do gotowania bez wody – dostępny w ofercie AMT Gastroguss – to kolejny stopień wtajemniczenia w zdrową kulinarną alchemię. Specjalnie zaprojektowany, szczelny pojemnik pozwala na gotowanie kompletnych potraw w zamkniętym obiegu naturalnych soków warzywnych lub mięsnych. Składniki dania „duszą się” we własnym, naturalnym aromacie i gorącym obiegu powietrza. Takie rozwiązanie minimalizuje utratę bezcennych mikro- i makroelementów, które w tradycyjnym procesie gotowania lub smażenia błyskawicznie wyparowują.
Zdrowy „zaduch” – zalety duszonych potraw
Duszenie nadal pozostaje dość zdrową metodą przyrządzania potraw, ale mniej skuteczną niż gotowanie na parze. Skuteczność procesu duszenia zależy od kilku czynników – począwszy od typu naczynia aż po czas obróbki termicznej. Dużą zaletą potraw duszonych jest ich miękkość i wilgotność, wadą – możliwość rozgotowania przez nieuwagę.
Timing jest wszystkim, czyli sprawne gotowanie w wodzie
Czy tego chcemy, czy nie – gotowanie pozostaje nadal najbardziej popularną opcją przyrządzania dań obiadowych. Prostotę techniki równoważny niestety wysoki ubytek witamin. Dania przegotowane mogą być wciąż smaczną, ale mało pożywną „papką”, w której pozostały resztki cennych składników. Alternatywa to segregacja składników dania i uważne śledzenie procesu gotowania tak, aby każdy element został dodany we właściwym czasie. Fanom zdrowej kuchni warto też przypomnieć o blanszowaniu, czyli błyskawicznym gotowaniu we wrzącej wodzie.
Rewolucja w kuchni: smażenie bez tłuszczu
Na koniec prosta – wciąż nie do końca znana w polskiej kuchni – alternatywa dla tradycyjnych metod smażenia. Podsmażanie dań bez tłuszczu wydaje się nieco ekstrawaganckim pomysłem, ale ma sens. Warunkiem skutecznej obróbki cieplnej jest wybór profesjonalnej patelni z powłoką przystosowaną do smażenia beztłuszczowego. W tej kategorii naczyń sprawdzą się wszystkie patelnie AMT, pokryte powłoką nieprzywierającą Lotan®. Zminimalizowanie lub wykluczenie tłuszczu znacznie obniży kaloryczność dania, a dodatkowo wydobędzie większość walorów smakowych. Smażenie bez tłuszczu ma także niewątpliwą, praktyczną zaletę – czyli łatwość oczyszczania wnętrza patelni.